Windenergie
Windmolens die met behulp van wind elektriciteit opwekken, zijn in ons land een belangrijke vorm van duurzame energie. De hoogte van een windmolen is belangrijk voor de energieproductie, net als de snelheid van de wind en de onderlinge afstand. Enkele feiten.
Energiebalans
Het kost een windmolen zo’n drie tot zes maanden om de energie op te weken die nodig was om de molen te maken, te plaatsen, exploiteren en weer te slopen. Een gemiddelde windmolen wordt ongeveer 20 jaar oud. Dat betekent dat elke windmolens veertig tot tachtig keer zoveel energie levert dan dat het kostte om hem te maken.
Energieproductie
De hoogte van de windmolen en de grootte van de wieken bepalen de productie van de energie.
Verdubbelen de wieken in grootte, dan produceren ze viermaal zoveel energie. De oppervlakte van de cirkel die door de wieken wordt beschreven bepaalt daarmee de hoeveelheid opgewekte energie. Het oppervlak van de wieken of het aantal wieken heeft er geen invloed op.
Windsnelheid
De snelheid van de wind bepaalt de opbrengst aan energie van een windmolen. Tweemaal zoveel wind geeft achtmaal zoveel productie.
Hoger in de lucht waait het harder dan op de grond. Ook waait het aan zee harder dan verder op het land. Een molen aan of in zee levert daardoor drie tot viermaal zoveel energie als een molen ver landinwaarts.
Hoogte
Windmolens zijn de loop van de jaren steeds groter geworden. Nog niet zo lang geleden hadden windmolens een mast van twintig tot dertig meter hoog. Tegenwoordig worden molens gebouwd van 100 meter of nog hoger. De lengte van de wieken ging mee in deze ontwikkeling. Tegenwoordig zijn wieken met een lengte van 63,5 meter geen uitzondering meer.
Draaiuren
Een turbine begint te draaien bij een windsnelheid van 1 tot 2 meter per seconde (m/s). Bij 2 tot 3 meter per seconde gaat hij elektriciteit leveren. Bij 12 m/s levert de molen zijn maximale vermogen, dat wordt volgehouden tot 25 m/s. Als het harder waait, wordt de molen stilgezet. Voor onderhoud en door storingen staat een windmolen gemiddeld 7 dagen per jaar stil.
Afstand
Een windmolen veroorzaakt turbulentie. Ook kan het zogenaamde ‘parkeffect’ ontstaan: dan vangt de ene molen de wind weg van een andere. Om dit te beperken, dient de onderlinge afstand bij voorkeur minimaal drie tot vier keer de rotordiameter te zijn. Grote windmolens staan daarom soms tot honderden meters van elkaar.
Windturbines in Waalwijk
De windturbines in Waalwijk met een ashoogte van 80 meter en een rotordiameter van 35 meter produceren op jaarbasis een hoeveelheid elektriciteit die gelijk is aan het elektriciteitsverbruik van circa 5000 huishoudens.
Meer informatie over dit thema vindt u ook in onderstaande artikelen.
Voorzitter Leo Mastenbroek: duurzame stappen vooruit in 2025
Beste leden van Stichting Waalwijk CO₂ vrij, 2024 ligt alweer achter ons. Het thema ‘duurzaamheid’ stond gedurende het hele jaar centraal, met zowel positieve als minder positieve ontwikkelingen. Op moment…
Concept voorkeurslocaties in beeld voor windparken!
14-02-2023 Het klimaat verandert en steeds vaker zien we de gevolgen daarvan. Denk aan extreme hitte, heftige regenval en droogte. Om te voorkomen dat de temperatuur verder stijgt, hebben Nederland…
Waalwijk gaat voor slimme combinatie van zonne- en windenergie
In 2030 wil Waalwijk de helft van het totale elektriciteitsverbruik opwekken uit duurzame energiebronnen binnen de gemeente, zoals zonne- en windenergie. Deze ambitie staat in de visie Duurzaam Waalwijk 2030….
Warmetruiendag: vrijdag 15 februari
Verwarm elkaar, niet de wereld! Vrijdag 15 februari is het WARMETRUIENDAG, georganiseerd door Klimaatverbond Nederland. Trek met uw collega’s een lekkere warme trui aan en zet de verwarming wat lager….
Waalwijkse windmolens komen verder weg van woonwijk
De nieuwe windmolens in Waalwijk komen verder van de wijk Baardwijk te staan. Hoe hoog de toekomstige windturbines op bedrijventerrein Haven Acht worden, staat nog niet vast. Een groot exemplaar…
Windmolenpark naast Haven Zeven zit er volgens Waalwijk niet in
14-11-2018 Windmolens op Haven Acht. ,,Waarom niet naast Haven Zeven?” Bewoners van de Waalwijkse wijk Baardwijk gooiden vorige week de vraag op tafel tijdens een informatieavond over het nieuwe windmolenplan. ,,Op…
Rozenburg: Proef met (klimaatvriendelijke) waterstof in de cv-ketel van start
11-10-2018 In Rozenburg start begin volgend jaar een project om huizen te verwarmen met waterstof. Die stof wordt in sommige gevallen gezien als een vervanger van aardgas. Het idee voor…
Grote gevolgen voor de mens als temperatuur twee graden stijgt
08-10-2018 De temperatuur stijgt tussen 2030 en 2052 1,5 graden Celsius als er niets wordt gedaan aan de CO2-uitstoot. Dat staat in het Intergouvernementele Plan tegen Klimaatverandering (IPCC) van de…
Groen gas voor alle Rabobankkantoren in Nederland
14-09-2018 In 2019 gaan alle Nederlandse kantoren van de Rabobank over op groen gas. Nu al koopt de Rabobank de helft van het gas groen in bij Suikerunie. Dankzij een…
CO2-uitstoot in 2017 gelijk aan die in 1990
11-09-2018 In 2017 werd in Nederland 163 miljard kilogram koolstofdioxide (CO2) uitgestoten. De CO2-uitstoot is net zo hoog als ruim een kwart eeuw geleden, terwijl de sectoren die deze uitstoot veroorzaken…
10 oktober 2018 – Dag van de duurzaamheid
10-09-2018 10 oktober 2018 vindt de jubileumeditie Dag van de Duurzaamheid plaats. Deze tiende editie laat wederom zien dat we duurzaamheid belangrijk vinden. Dus doe mee! Organiseer ook een duurzame…
Nieuw Coalitieprogramma ‘Samen Duurzaam Vooruit’
Centraal voor de gemeenteraad van Waalwijk staat deze periode: ‘Samen Duurzaam Vooruit’. De economie bloeit. Dit maakt het mogelijk om juist nu investeringen te doen waar alle Waalwijkers van kunnen…