Windenergie

Windmolens die met behulp van wind elektriciteit opwekken, zijn in ons land een belangrijke vorm van duurzame energie. De hoogte van een windmolen is belangrijk voor de energieproductie, net als de snelheid van de wind en de onderlinge afstand. Enkele feiten.

Energiebalans
Het kost een windmolen zo’n drie tot zes maanden om de energie op te weken die nodig was om de molen te maken, te plaatsen, exploiteren en weer te slopen. Een gemiddelde windmolen wordt ongeveer 20 jaar oud. Dat betekent dat elke windmolens veertig tot tachtig keer zoveel energie levert dan dat het kostte om hem te maken.

Energieproductie
De hoogte van de windmolen en de grootte van de wieken bepalen de productie van de energie.

Verdubbelen de wieken in grootte, dan produceren ze viermaal zoveel energie. De oppervlakte van de cirkel die door de wieken wordt beschreven bepaalt daarmee de hoeveelheid opgewekte energie. Het oppervlak van de wieken of het aantal wieken heeft er geen invloed op.

Windsnelheid
De snelheid van de wind bepaalt de opbrengst aan energie van een windmolen. Tweemaal zoveel wind geeft achtmaal zoveel productie.

Hoger in de lucht waait het harder dan op de grond. Ook waait het aan zee harder dan verder op het land. Een molen aan of in zee levert daardoor drie tot viermaal zoveel energie als een molen ver landinwaarts.

Hoogte
Windmolens zijn de loop van de jaren steeds groter geworden. Nog niet zo lang geleden hadden windmolens een mast van twintig tot dertig meter hoog. Tegenwoordig worden molens gebouwd van 100 meter of nog hoger. De lengte van de wieken ging mee in deze ontwikkeling. Tegenwoordig zijn wieken met een lengte van 63,5 meter geen uitzondering meer.

Draaiuren
Een turbine begint te draaien bij een windsnelheid van 1 tot 2 meter per seconde (m/s). Bij 2 tot 3 meter per seconde gaat hij elektriciteit leveren. Bij 12 m/s levert de molen zijn maximale vermogen, dat wordt volgehouden tot 25 m/s. Als het harder waait, wordt de molen stilgezet. Voor onderhoud en door storingen staat een windmolen gemiddeld 7 dagen per jaar stil.

Afstand
Een windmolen veroorzaakt turbulentie. Ook kan het zogenaamde ‘parkeffect’ ontstaan: dan vangt de ene molen de wind weg van een andere. Om dit te beperken, dient de onderlinge afstand bij voorkeur minimaal drie tot vier keer de rotordiameter te zijn. Grote windmolens staan daarom soms tot honderden meters van elkaar.

Windturbines in Waalwijk

De windturbines in Waalwijk met een ashoogte van 80 meter en een rotordiameter van 35 meter produceren op jaarbasis een hoeveelheid elektriciteit die gelijk is aan het elektriciteitsverbruik van circa 5000 huishoudens.

Meer informatie over dit thema vindt u ook in onderstaande artikelen.

Warmetruiendag: vrijdag 15 februari

Verwarm elkaar, niet de wereld! Vrijdag 15 februari is het WARMETRUIENDAG, georganiseerd door Klimaatverbond Nederland. Trek met uw collega’s een lekkere warme trui aan en zet de verwarming wat lager….

Stichting Waalwijk CO2 vrij

p/a Kuiper 5b

5253 RJ Nieuwkuijk

Contact

+31(0) 416 24 17 79

 info@waalwijkco2vrij.nl