Rozenburg: Proef met (klimaatvriendelijke) waterstof in de cv-ketel van start

11-10-2018 In Rozenburg start begin volgend jaar een project om huizen te verwarmen met waterstof. Die stof wordt in sommige gevallen gezien als een vervanger van aardgas.

Het idee voor de proef is simpel: je hebt water nodig en duurzame elektriciteit. Daarmee kun je waterstof maken. Dat kun je vervolgens verbranden, zonder dat daarbij CO2 vrijkomt. Waterstof is dus goed voor het klimaat.

Maar met het verwarmen van huizen met waterstof is vrijwel geen ervaring. Daarom start netbeheerder Stedin met een demonstratieproject. In een woonblok in Rozenburg worden twee nieuwe cv-ketels geplaatst die op waterstof draaien. Samen met bestaande ketels gaan die het gebouw verwarmen. De waterstof komt uit apparatuur die tijdelijk buiten het gebouw is opgesteld.

‘Laten zien dat het kan’

“We willen alleen laten zien dat het kan”, zegt projectleider Albert van der Molen. De afgelopen jaren is hetzelfde woonblok verwarmd met kunstmatig aardgas. Dat is ook gemaakt met duurzame stroom, in een chemisch proces.

Maar kunnen we dan al het aardgas vervangen door waterstof? Zo simpel is het niet, volgens David Peters, hoofd energietransitie van de netbeheerder. “We hebben allerlei duurzame oplossingen nodig. Warmtepompen, stadsverwarming en op plaatsen waar dat niet kan is misschien waterstof een optie.” Eerder dit jaar bleek uit een verkenning van de gezamenlijke netbeheerders al dat het bestaande gasleidingennetwerk daar mogelijk voor gebruikt kan worden.

Bron: NOS

Klik hier voor het volledige artikel

Stichting Waalwijk CO2 vrij

p/a Kuiper 5b

5253 RJ Nieuwkuijk

Contact

+31(0) 416 24 17 79

 info@waalwijkco2vrij.nl