In de afgelopen jaren werd door veel ondernemers geïnvesteerd in ‘zon op het dak’, een voor de hand liggende verduurzaming van bedrijfsgebouw(en), waarbij opgewekte energie wordt gebruikt door de ondernemer zelf. En wanneer meer wordt opgewekt dan benodigd, dan kan het worden geleverd bijv. aan de buren. Herkenbaar nemen wij aan.
Investeren in panelen is een tijdrovende kwestie die uiteindelijk lucratief is voor de ondernemer. Stichting Waalwijk CO2 vrij helpt ondernemers resp. eigenaren van gebouwen een handje om dit proces te stroomlijnen en te versnellen. Met onze zgn. ‘Green Deal’ weten we daarin een nog groter bereik te realiseren. Binnenkort informeren wij daar nader over.
Waar wij in de afgelopen periode tegen aan liepen was het vraagstuk:
’…nu hebben we ons ingespannen en die panelen aangeschaft, alleen nu weigert de verzekeraar om mijn gebouw te blijven verzekeren…’ Een kwestie die toch wel regelmatig aan de orde kwam en komt.
De Stichting heeft deze situatie ter harte genomen en recent een uitgebreid en goede dialoog gevoerd met verzekeraar Interpolis. En wij nemen aan dat de andere verzekeraars niet anders in deze materie zitten. Want wat speelt er? De verzekeraar loopt aan tegen zaken als: voldoet de dakconstructie, zit de juiste isolatie in het gebouw, zijn de panelen deugdelijk geïnstalleerd, etc. En daar zit de crux: in meerdere situaties is het antwoord op deze vragen, aldus de verzekeraar, dat dit niet het geval is. Risico’s zijn daarmee te hoog dan wel onacceptabel.
Wat nu, wat is het advies?
De verzekeraar roept uitdrukkelijk op om ondernemers die voornemens zijn om te investeren in panelen, vooraf contact zoeken met hen om af te stemmen welke plannen men heeft en of men daarmee voldoet aan de eisen die verzekeraars stellen. Zo simpel is het.
Een belangrijke richtlijn voor verzekeraars is Scope 12. Dit is een certificatieregeling voor zonnestroominstallaties die in de loop van 2020 werd geïmplementeerd. Meer informatie vindt u hier: https://www.scope12.org
Stichting Waalwijk CO2 vrij adviseert om de oproep van verzekeraars op te volgen, dit ter voorkoming van verkeerde investeringen en teleurstelling. En om tot een rendabele en goed functionerende verduurzaming te komen!