Waalwijk wil vaart zetten achter nieuw windmolenpark

7-11-2018
Bedrijven en windmolens. Vanwege strenge veiligheidsregels is het een lastige combinatie. Toch wil Waalwijk aan de slag met een concreet plan; een nieuw windmolenpark op bedrijventerrein Haven Acht. Waalwijk heeft bij de landelijke overheid gevraagd om een ‘experimenteerstatus’. Vooruitlopend op de invoering van nieuwe en soepelere regelgeving, kan de gemeente dan alvast aan de slag.

Waalwijk heeft de afgelopen jaren al veel overleg gehad met provincie en het Rijk. Ook zijn er onderzoeken gedaan naar zaken als geluid, slagschaduw en de afstand die nodig is tussen windturbines. Alles bij elkaar moet een nieuw windmolenpark in Waalwijk mogelijk zijn, concludeert het college van Waalwijk nu.

Turbines
Als de gemeenteraad donderdag zijn fiat geeft, gaat Waalwijk een locatieplan maken. ,,Dat betekent dat we gaan bepalen waar de turbines moeten komen en hoe hoog ze worden”, zegt wethouder Jan van Groos. Een globaal idee is er al; de vijf bestaande windmolens op Haven Acht van Eneco worden vervangen door twee nieuwe. De gemeente gaat er zelf ook nog vier of vijf plaatsen. Deze windmolens zijn gepland in het gebied ten oosten van de Gansoyensesteeg. ,,Maar waar precies is nog niet duidelijk.”

Volgens wethouder Van Groos komt de uitbreiding van het bedrijventerrein niet in gevaar. ,,De uitbreiding van Haven Acht in dat gebied is echt iets voor de lange termijn. Eerst gaan we nog het gebied ten westen van de Gansoyensesteeg ontwikkelen. Windmolens hebben een levensduur van zo’n vijftien jaar. Daarna kunnen we altijd weer anders beslissen.”

Klimaatneutraal
De komst van nieuwe en moderne windmolens (de twee nieuwe van Eneco moeten net zoveel energie opleveren als de vijf oude die er nu staan), past bij het voornemen van Waalwijk om in 2043 klimaatneutraal te zijn. Waalwijk wil tegen die tijd net zoveel energie opwekken dan verbruikt wordt.

Wat een nieuw windmolenpark kost, kan Waalwijk nog niet zeggen. ,,Dat komt onder meer omdat we nog niet precies weten hoeveel we er gaan plaatsen en waar ze precies komen. Maar het gaat in ieder geval om miljoenen.” Voor die investering vraagt Waalwijk subsidie aan bij de landelijke overheid.

Bron: Bd.nl

Stichting Waalwijk CO2 vrij

p/a Kuiper 5b

5253 RJ Nieuwkuijk

Contact

+31(0) 416 24 17 79

 info@waalwijkco2vrij.nl