Op safari voor het klimaat!

Hoe kunnen we ons aanpassen aan het veranderende klimaat? Deze vraag stond donderdag 23 september 2021 centraal tijdens de ‘klimaatsafari’ op het bedrijvenpark Haven 1 t/m 8. Een belangrijke vraag, want we hebben steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden. En daardoor ook met overlast en schade. Ondernemers gingen samen met een team van professionals op zoek naar concrete klimaat adaptieve oplossingen die passen bij de lokale omstandigheden, de bedrijven en de ondernemers op het bedrijvenpark.

Samen klimaatbestendig vooruit

De komende jaren neemt de kans op hitte, droogte en wateroverlast alleen maar toe. En daarmee ook de risico’s voor onze leefomgeving, onze gezondheid en door schade, ook onze economie. Als we niets doen, dan zijn de gevolgen ingrijpend voor mensen, dieren en planten. We willen Waalwijk weerbaar maken tegen het veranderende klimaat, oftewel klimaatbestendig. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van meer groen, extra ruimte voor water en aan het opslaan of afkoppelen van regenwater, zodat het beschikbaar is tijdens periodes van droogte. Maar dat niet alleen, we willen dat Waalwijk een prettige leef- en werkomgeving is met veel aandacht voor groen. Een omgeving die uitnodigt om in beweging te komen en zo ook bijdraagt aan de gezondheid van alle Waalwijkers. Maar dat kunnen we niet alleen.

Wat is een klimaatsafari?

De klimaatsafari is een initiatief van Stichting Waalwijk CO2 vrij en wordt georganiseerd in samenwerking met Waterschap Brabantse Delta, provincie Noord-Brabant en gemeente Waalwijk. Het doel is ondernemers inspireren om ook hun eigen terrein klimaatbestendiger te maken. Corné Machielsen, van Waterschap Brabantse Delta, nam ons tijdens de safari al wandelend mee over het bedrijvenpark op zoek naar goede voorbeelden en wees ons op eventuele gemakkelijke en snelle verbetermogelijkheden. De schaduw van een boom bijvoorbeeld geeft niet alleen verkoeling aan de buitenruimte maar ook aan het gebouw, zo ook een groen dak op een fietsenstalling. Het verwijderen van een betonband is een kosteloze manier om water gemakkelijker weg te laten lopen in de natuur. We bespraken mogelijke oplossingen en de deelnemers werden geïnformeerd over onderwerpen zoals groene inrichting van het terrein, energie en hoe om te gaan met hemelwater.

Met dank aan de gastlocaties De Haan Group en Naber Plastics.

Ook interesse in een klimaatsafari? Laat het ons weten via info@waalwijkco2vrij.nl

Stichting Waalwijk CO2 vrij

p/a Kuiper 5b

5253 RJ Nieuwkuijk

Contact

+31(0) 416 24 17 79

 info@waalwijkco2vrij.nl