Wereldwijd ontstaat een groeiende interesse voor de toepassing van groene waterstof (H2) omdat deze energiedrager de potentie heeft een groot deel van onze mobiliteitsbehoefte sterk te decarboniseren (CO2reductie).
Groene stroom uit zonne- en windenergie kan met behulp van water (H2O) grootschalig worden omgezet in waterstofgas (H2) en zuurstof. Waterstof kan vervolgens in veel toepassingen, zoals personenvoertuigen en vrachtwagens, worden ingezet door het gebruik van een zogenaamde brandstofcel. Een brandstofcel gebruikt zuurstof uit de lucht en waterstof om elektriciteit te maken. Het restproduct is waterdamp en warmte dus geen schadelijke emissies. Het grote voordeel van waterstof is dat het de potentie heeft hetzelfde comfortniveau te bieden als wat men nu gewend is van diesel zoals o.a.: snel tanken, acceptabele rijafstand, flexibiliteit en schaalbaar.
Waterstof in Hart van Brabant
Voor de regio Midden-Brabant kan waterstof een belangrijk alternatief zijn. Des te meer omdat wij de Logistieke Hotspot 2019 zijn en dus een speciale rol moeten kunnen vervullen op dit gebied. Waterstof zal een belangrijk onderdeel uit gaan maken van ons toekomstig energiesysteem. Maar zover is het nog niet. Er zijn behoorlijk wat hobbels te nemen: transportondernemers kampen met lage marges en zijn huiverig voor hoge(re) kosten en inconsistent overheidsbeleid. Waterstof kan nog niet concurreren met de huidige brandstofprijzen o.a. omdat er nog geen schaalvoordelen zijn, geen tankstation infrastructuur etc.. De dichtstbijzijnde waterstof tankstations bevinden zich in Helmond en nabij Rotterdam.
Investeren in waterstofeconomie
Toch vinden een aantal partijen in de regio het belangrijk dat we gaan investeren in een waterstofeconomie en dan met name om de genoemde hobbels weg te nemen. Deze partijen zijn voorlopig: De gemeenten Tilburg en Waalwijk, Midpoint-Brabant Smart Logistics en het Brabants Afval Team (BAT). De Midden-Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij voor Energie en Duurzaamheid (MOED) zet zich in om met ondersteuning van Waterstofnet in de regio te komen tot een zogenaamde “Coalition of the Willing”. Een groep ondernemers en maatschappelijke organisaties, die zich gezamenlijk gaan inzetten voor de ontwikkeling van een waterstofstation en transportvoertuigen, die gaan rijden op waterstof.
Wilt u meer weten over deze ontwikkelingen of wilt u deelnemen aan de “Coalition of the Willing”?
Neem contact op met: de heer Bart van Wijlen, ondernemend bestuurslid van Stichting Waalwijk CO2 vrij.