Bijeenkomst Waterstof in heftrucks | 29 april: 15.00 – 17.00 uur

Midpoint Brabant Smart Logistics organiseert in samenwerking met PlugPower en Everfuel op donderdag 29 april 2021 van 15.00 tot 17.00 uur een bijeenkomst om kennis te delen over de mogelijkheden van waterstof aangedreven heftrucks.

Midden-Brabant is de logistieke hotspot van Nederland. Het programma van Midpoint Brabant Smart Logistics is gericht op slimme en duurzame logistiek. In 2019 is met een aantal bedrijven de Coalition of the Willing gestart t.a.v. de kansen voor waterstof in zwaar vervoer. Daar hoort bij dat zij kijken naar duurzamere toepassingen van waterstof (H2) in de logistiek.

Datum en tijd

29 april 2021 van 15.00 tot 17.00 uur.

Aanmelden

Stuur een mail naar Twan van Lankveld van Midpoint Brabant Smart Logistics twanvanlankveld@midpointbrabant.nl, telefonisch bereikbaar via 06-30050646.

Agenda

 1. Introductie – Midpoint Brabant
 2. Heftrucks op waterstof – Plug Power (NB. Deze presentatie is in het Engels!)
 3. Groene Waterstof infrastructuur – Everfuel
 4. Vragen en discussie

Tijdens de bijeenkomst wordt ingegaan op de volgende vragen:

 • heeft u een vloot van meer dan 20 heftrucks in 2 shifts (of meer), waardoor waterstof mogelijk al interessant is voor uw operaties?
 • wat komt er kijken bij het gebruik van brandstofcellen op waterstofstof in heftrucks?
 • wat betekent de installatie van waterstof infrastructuur in en om uw warehousing operaties?
 • hoe komt de waterstof bij uw operaties?

Waterstof, een bewezen technologie voor heftrucks

De ontwikkeling van waterstof in mobiliteitstoepassingen is in volle gang. In het heftrucksegment is elektrificatie de norm. Het vervangen van batterijpakketten door brandstofcellen die waterstof gebruiken kan resulteren in een hogere inzetbaarheid van de heftrucksvloot, onder meer door korte tanktijden en betere benutting van vermogen. Waterstof is bovendien een bewezen technologie voor heftrucks. Wereldwijd rijden al meer dan 40.000 heftrucks met brandstofcellen op waterstof rond.

Heftrucks op basis van een brandstofcel hebben diverse voordelen:

 1. Hogere productiviteit en lagere operationele kosten o.a. door snel vullen (i.p.v. tijd van batterijwissel).
 2. Een brandstofcel biedt 100% van het beschikbare vermogen over de gehele shift. Dit draagt bij aan een betere voorspelbaarheid en planning. 
 3. Besparing van oppervlakte, omdat batterijwissellocaties niet meer nodig zijn.
 4. CO2 reductie bij gebruik van groene waterstof.
 5. Lager piekvermogen van elektriciteit.
 6. Brandstofcellen werken uitstekend in extremere temperaturen zoals in koelcellen of vrieshuizen.

Over Midpoint Brabant

Als hét economisch samenwerkingsprogramma van Midden-Brabant fungeert Midpoint Brabant als schakel tussen bedrijven, overheden, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties. Midpoint Brabant helpt bij het ontwikkelen van nieuwe ideeën en brengt deze in een stroomversnelling naar de markt. Zo zorgen ze voor innovaties die de economie ‘slim en sterk’ maken… én dragen ze bij aan een toekomstbestendige samenleving.

Over Plug Power

Plug Power primarily provides hydrogen fuel cell systems that uses hydrogen to produce electricity without combustion. These systems are currently used only in niche areas, such as electric forklifts. Plug Power’s prominent customers include Amazon, Home Depot, and Walmart.

Over Everfuel

Everfuel is een ambitieuze en beursgenoteerde (EFUEL:NO) onderneming en levert waterstof ten behoeve van mobiliteitstoepassingen zoals bussen, trucks, taxi’s, vuilniswagens, heftrucks en maritieme toepassingen. Everfuel heeft veel kennis op het gebied van waterstof en heeft activiteiten in Denemarken, Noorwegen, Zweden, Duitsland en de BeNeLux regio. Everfuel heeft een innovatieve, efficiënte en schaalbare waardeketen ontwikkeld waarin waterstofproductie, distributie en tankstations op een slimme manier worden geïntegreerd en gekoppeld. Dit wordt ondersteund door het ‘Everfuel Helios big data system’. Op deze manier is Everfuel in staat om prijzen aan te bieden die competitief zijn met fossiele brandstoffen.

Stichting Waalwijk CO2 vrij

p/a Kuiper 5b

5253 RJ Nieuwkuijk

Contact

+31(0) 416 24 17 79

 info@waalwijkco2vrij.nl