De bedrijvenbijeenkomst die de Stichting Waalwijk CO2 vrij donderdag 8 november jl. organiseerde, was een groot succes. Sprekers als de Waalwijkse wethouder van duurzaamheid en de promotor van zonnepanelen op alle Waalwijkse bedrijven-daken, hielden gloedvolle betogen.
E&R Classics
Ernest Praag was gastheer van de bijeenkomst. Hij is eigenaar van E&R Classics en legde uit hoe hij van zijn hobby zijn beroep had gemaakt. Hij installeerde 700 zonnepanelen op zijn dak, zette de verlichting om in LED en paste zijn gebouw aan zodat hij ¾ minder gas nodig heeft voor de verwarming.
Hij pleitte voor betere regels voor oldtimers en nam Duitsland als voorbeeld. In veel steden mogen oude, vervuilende auto’s de binnensteden niet meer in. Maar door een historische keuring in te voeren voor oldtimers, kan dat verholpen worden. Ook zag hij dat er ruimte komt voor elektrische oldtimers: “Sinds Prins Harry en zijn Meghan in een elektrische Jaguar-oldtimer rondreden tijdens hun huwelijk, is de vraag enorm gestegen. Dat opent perspectief”, zo wist hij.
Gemeentelijke plannen
Wethouder Dilek Odabasi-Seker is niet alleen wethouder van duurzaamheid, maar ook bestuurslid van de Stichting Waalwijk CO2 vrij. In het coalitieprogramma is opgenomen dat duurzaamheid is toegevoegd aan de programma-onderdelen. Met betrekking tot het thema Duurzaamheid zet de gemeente in op:
- Vooral doorgaan met lopende projecten, zoals het zonnepark, windenergie en openbare verlichting.
- Een bijdrage leveren aan de Regionale Energie Strategie (RES) door het maken van een warmte-transitieplan en het instellen van een energiefonds om maatregelen te kunnen financieren.
- De Waalwijkse duurzaamheidskalender verder invullen, samen met inbreng van de samenleving, om te beginnen met een campagne voor bewustwording.
- Het bijhouden van een duurzaamheidsmonitor volgens de Telos-methodiek, waarbij people, planet en profit uitgangspunten zijn.
Windmolens
Michiel Oosterhaven van BliX kwam uitleggen waarom er nieuwe windmolens in Waalwijk nodig zijn. Ook nodigde hij bedrijven uit om mee te denken met de verdere implementatie van de windmolens. Het doel van de gemeente is om maximaal 7 windmolens te plaatsen. Daarvoor worden de huidige vijf molens vervangen door twee hogere molens. De molens zijn nu zo’n 120 meter hoog. De nieuwe molens zullen 210 meter hoog worden en daarmee een veelvoud aan energie kunnen opwekken. Daarnaast komen er nog maximaal vijf molens van de gemeente en Brabant Water, waarvan de gemeente er drie voor haar rekening neemt en Brabant Water de laatste twee. Michiel Oosterhaven verwacht dat tegen komende zomer de vergunningen rond zullen zijn, waarna in 2020/ 2021 de windmolens gebouwd kunnen gaan worden.
Zonnepanelen
Paul Stassen, initiatiefnemer van Solar Valley, sloot af met een oproep om de daken van de bedrijven beschikbaar te gaan stellen voor zonnepanelen. Stassen wil alle rompslomp rond plaatsing en onderhoud van de zonnepanelen voor zijn rekening nemen. De eigenaar van het bedrijfspand waar de panelen op liggen, hoeft alleen maar de daken voor een bepaalde periode ter beschikking te stellen. Uiteraard krijgen de bedrijven ook het voordeel van groene stroom. Bovendien worden de panden daarmee als energiezuiniger gekwalificeerd, wat gunstig is voor de belasting maar ook bij eventuele verkoop. Paul Stassen had een plattegrond van het bedrijventerrein met een indrukwekkende hoeveelheid “groene daken”. Zij stellen op deze manier hun dak beschikbaar en helpen zo mee om van Waalwijk een duurzame gemeente te maken, die uiterlijk in 2043 CO2 vrij zal zijn!
Vervolg
Aad van Lopik, voorzitter van de stichting, dankte alle aanwezigen en beloofde op korte termijn een vervolg te organiseren. Ondernemers die hun CO2-vrij initiatieven onder de aandacht willen brengen, worden van harte uitgenodigd om te reageren.