Bart van Wijlen nieuw bestuurslid Stichting

Bart van Wijlen (38), eigenaar van familiebedrijf Aannemersbedrijf Van Wijlen B.V., is nieuw bestuurslid van onze stichting. Bart is oud-ambassadeur van Brabants Besten, en heeft als missie om zo duurzaam mogelijk te ondernemen. Daarnaast wil hij sociale innovaties toepassen in zijn bedrijf. Als nieuw bestuurslid van onze stichting, wil hij het bedrijfsleven nog meer gezicht geven in de stichting.

Het familiebedrijf Van Wijlen werd in 1934 gestart door zijn opa. In 2014 nam Bart het over van zijn vader en moeder, nadat hij al tien jaar met zijn vader samenwerkte. “ Dat vond ik een mooi moment om de kernwaarden van het bedrijf tegen het licht te houden,” vertelt Bart. “De focus was snel gelegd op duurzaamheid en sociale innovatie. Duurzame initiatieven, daar ben ik wel van! Ik zie genoeg kansen om vernieuwingen door te voeren. Een klimaatneutrale omgeving zullen we toch samen moeten bouwen!”

In 2015 behaalde Bart met zijn bedrijf de hoogste trede op de CO2-prestatieladder. In datzelfde jaar liet hij 320 zonnepanelen op het dak van zijn bedrijf leggen. “We ontdekten dat ons elektraverbruik aan de hoge kant was, wel tot 10.000 KW/H per jaar. We verlichtten ons terrein met oude, afgeschreven lantaarnpalen van de gemeente. Daarop besloot ik alle oude armaturen te vervangen door LED-verlichting. Het kostte wat investering, maar ik kon een lening afsluiten via groenfinanciering. Er zijn meerdere regelingen waar ik gebruik van kon maken, en nu heb ik mijn aanpassingen binnen acht jaar terug verdiend. We zijn intussen zelfvoorzienend op gebied van elektra”, vertelt hij niet zonder trots.

“Ik ben blij deel uit te mogen maken van de stichting Waalwijk CO2 vrij”, zegt Bart. “ Wij zetten met ons bedrijf iedere week de straten op z’n kop om bijvoorbeeld rioleringen aan te leggen of te vervangen. Wat zou er logischer zijn om dat ook bijvoorbeeld tegelijkertijd een warmtenet aan te leggen?”, zo vraagt hij zich af. Combinatie van werkzaamheden kan helpen om duurzame toepassingen betaalbaar aan te kunnen leggen.

Zijn volgende uitdaging heeft Bart ook al opgepakt. “We verstoken jaarlijks tot 400.000 liter diesel op het bedrijf. Dat gaat op in machines, vrachtwagens en andere apparaten die benodigd zijn om ons werk uit te voeren. Intussen weet ik dat deze machines nooit vervangen kunnen worden door elektrische machines op accu’s. Hiervoor is de accucapaciteit simpelweg niet toereikend. Puur elektrisch werken is daarmee geen optie.”  Bart is op zoek naar een oplossing die verder zal reiken dan zijn eigen bedrijf.

Stichting Waalwijk CO2 vrij

p/a Kuiper 5b

5253 RJ Nieuwkuijk

Contact

+31(0) 416 24 17 79

 info@waalwijkco2vrij.nl