E&R Classic Cars gaat duurzaam met zeshonderd zonnepanelen

18-3-2018
E&R Classis Cars in Waalwijk zal binnenkort bijna haar hele gebruik aan elektriciteit zelf opwekken. Dit jaar bouwt Solar Valley BV, ook uit Waalwijk, zeshonderd zonnepanelen op het bedrijf van E&R Classic Cars aan de Kleiweg. Ernest Praag van E&R Classic Cars vertelt enthousiast: “We besparen er zo’n 89.000 kg CO2 mee, want het opgewekte vermogen ligt rond de 170.000 KW per jaar. We zijn enorm trots dat we op deze manier duurzame energie kunnen toepassen in ons bedrijf. De koppeling tussen hele oude techniek (oldtimers) en de allernieuwste techniek (zonnepanelen) is fascinerend en geeft uitstekend weer waar ERClassics voor staat.”

Ook de oldtimer-wereld
Berekeningen geven aan dat meer dan 90% van het energieverbruik van ER Classics door de zonnepanelen geleverd kan worden. Daarmee wordt ER Classics een voorloper in zijn branche op gebied van toepassing van duurzame energie. Eigenaar Ernest Praag legt uit: “Als ondernemer wil ik mijn verantwoordelijkheid nemen in het vraagstuk van duurzame energie. We zijn een internationaal georiënteerd bedrijf in een wereldwijde markt die (hele) oude producten verkoopt. Als een van de marktleiders in deze specifieke wereld wil ik een signaal afgeven dat ook de oldtimer-wereld mee moet gaan in de moderne tijd.”

Energielabel gebouw
Bevlogen vertelt Ernest verder: “De opwarming van de aarde kent geen stads- of landsgrenzen. Als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt, zorgen we voor betere kansen voor onze kinderen en kleinkinderen. Bovendien kijk ik als ondernemer naar de courantheid van mijn gebouw, en dus ook naar het energielabel en de toekomst van mijn onroerend goed.” ERClassics heeft goed onderzocht wat de beste opties waren om het bedrijf te verduurzamen. Ernest Praag: “We hadden geluk dat een van mijn medewerkers een afstudeerproject deed over zonnepanelen. Zo hadden we veel kennis in huis waardoor we de verschillen die zonnepaneel-specialisten aangeven in bijvoorbeeld verwachte energie-opbrengsten goed konden beoordelen.”

Meer informatie over E&R Classic Cars vindt u op de website.